Do vaření s sebou nosíme zástěru, nebo pracovní triko, utěrku, krabičku na jídlo (těsnící i pro tekutá jídla)
Na školní rok vybírám 250 KČ na materiál
1.10. Pomazánky
1 vanička tvarohu
kelímek jogurtu
špetka soli
kostka taveného sýra
podle typu pomazánky přidáme : pažitku, nakrájenou šunku, nebo na jemno nastrouhaný tvrdý sýr.
Vše v míse smícháme a natíráme na chleba a zdobíme zeleninou. Dobrou chuť.
5.10. Lívance
Sladké palačinky
těsto:
½ l mléka
2 ks vejce
špetka soli
40 g cukru
200 g hladké mouky
Ingredience smícháme v míse dohromady, ideální je použít ruční šlehač a těsto vyšlehat. Na trošce oleje smažíme tenké palačinky. Palačinky podáváme potřené marmeládou. Dobrou chuť.
5.11. Hrášková polévka
cibule
lžíce oleje
hrášek (mražený)
vývar (bujón)
1 dcl smetany
lžíce hladké mouky
Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na jedné lžíci oleje. Přisypeme hrášek a promícháme. Základ polévky zalijeme vodou, nebo vývarem a vaříme do měkka cca 10 min. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme trochu smetany a zahustíme lžící mouky. Do polévky na talíři můžeme přidat krutony ( nakrájené husky opečené v troubě, nebo na pánvi s olejem).
19.11. muffiny
těsto:
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek cukru
½ hrnku oleje
¾ hrnku mléka
2 vajíčka
Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny a vše smícháme. Těsto nalijeme do košíčků na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě 150 °C asi 20 minut. Různě ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a želatinovými žížalkami.
3.12. Špagety s tomatovou omáčkou
17.12. Stromečky z listovékh těsta
275 g rozváleného listového těsta, koření na pizzu, 100 g tence krájené šunky, 1 vejce na potření, semínka na posypání.
Těsto lehce posypeme kořením a rozkrájíme na proužky široké cca 2 cm.
Proužky poskládáme jako harmoniku, každý další sklad uděláme o trochu širší než předcházející, aby vznikl tvar stromečku.
Stromečky propíchneme půlkou špejle a uložíme na plech s papírem na pečení.
Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme cuktem se skořicí, nebo kořením na pizzu a upečeme v trouby vyhřáté na 220°C asi 15 minut.
14.1. Dezert z kuskusu
18.1. Pizza
Těsto: 40 dkg hladké mouky, sůl, 2 lžíce oleje, kvasnice, voda. Vypracujeme těsto, vytvoříme tenkou placku, tu propícháme vidličkou, natřeme kečupem, nebo připravenou marinádou, naklademe co máme rádi (šunka, sýr, zelenina…) a dáme péct na 180°C.
18.2. Lipánek
Pudink uvaříme běžným způsobem z půl litru mléka a necháme vychladnout. Můžeme použít pudink vanilkový nebo jiný podle chuti.
Do vychladlého pudinku zamícháme tvaroh a vanilkový cukr. Na 1 pudink použijeme 1 tvaroh.
Domácí lipánek podáváme vychlazený.
4.3. Topinková svačinka
18.3. Pudinkové šátečky
Listové těsto vyvalíme a rozkrájíme na čtverce. Z mléka, pudinku v prášku a cukru uvaříme hustý pudink. Pudink dáváme na čtverečky a přehneme je, zamačkáme strany. Potřeme vajíčkem, pečeme v troubě na 180 °C.