Do vaření s sebou nosíme zástěru, nebo pracovní triko, utěrku, krabičku na jídlo (těsnící i pro tekutá jídla)

Na školní rok vybírám 250 KČ na materiál

1.10. Pomazánky

1 vanička tvarohu

kelímek jogurtu

špetka soli

kostka taveného sýra

podle typu pomazánky přidáme : pažitku, nakrájenou šunku, nebo na jemno nastrouhaný tvrdý sýr.

Vše v míse smícháme a natíráme na chleba a zdobíme zeleninou. Dobrou chuť.

5.10. Lívance

Sladké palačinky

těsto:

½ l mléka

2 ks vejce

špetka soli

40 g cukru

200 g hladké mouky

Ingredience smícháme v míse dohromady, ideální je použít ruční šlehač a těsto vyšlehat. Na trošce oleje smažíme tenké palačinky. Palačinky podáváme potřené marmeládou. Dobrou chuť.

5.11. Hrášková polévka

cibule

lžíce oleje

hrášek (mražený)

vývar (bujón)

1 dcl smetany

lžíce hladké mouky

Očištěnou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na jedné lžíci oleje. Přisypeme hrášek a promícháme. Základ polévky zalijeme vodou, nebo vývarem a vaříme do měkka cca 10 min. Vše rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme trochu smetany a zahustíme lžící mouky. Do polévky na talíři můžeme přidat krutony ( nakrájené husky opečené v troubě, nebo na pánvi s olejem).

19.11. muffiny

těsto:

2 hrnky polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

1 hrnek cukru

½ hrnku oleje

¾ hrnku mléka

2 vajíčka

Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme ostatní suroviny a vše smícháme. Těsto nalijeme do košíčků na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě 150 °C asi 20 minut. Různě ozdobíme rozpuštěnou čokoládou a želatinovými žížalkami.

3.12. Špagety s tomatovou omáčkou

17.12. Stromečky z listovékh těsta

275 g rozváleného listového těsta, koření na pizzu, 100 g tence krájené šunky, 1 vejce na potření, semínka na posypání.

Těsto lehce posypeme kořením a rozkrájíme na proužky široké cca 2 cm.

Proužky poskládáme jako harmoniku, každý další sklad uděláme o trochu širší než předcházející, aby vznikl tvar stromečku.

Stromečky propíchneme půlkou špejle a uložíme na plech s papírem na pečení.

Potřeme je rozšlehaným vejcem, posypeme cuktem se skořicí, nebo kořením na pizzu a upečeme v trouby vyhřáté na 220°C asi 15 minut.

14.1. Dezert z kuskusu

18.1. Pizza

Těsto: 40 dkg hladké mouky, sůl, 2 lžíce oleje, kvasnice, voda. Vypracujeme těsto, vytvoříme tenkou placku, tu propícháme vidličkou, natřeme kečupem, nebo připravenou marinádou, naklademe co máme rádi (šunka, sýr, zelenina…) a dáme péct na 180°C.

18.2. Lipánek

Pudink uvaříme běžným způsobem z půl litru mléka a necháme vychladnout. Můžeme použít pudink vanilkový nebo jiný podle chuti.

Do vychladlého pudinku zamícháme tvaroh a vanilkový cukr. Na 1 pudink použijeme 1 tvaroh.

Domácí lipánek podáváme vychlazený.

4.3. Topinková svačinka

18.3. Pudinkové šátečky

Listové těsto vyvalíme a rozkrájíme na čtverce. Z mléka, pudinku v prášku a cukru uvaříme hustý pudink. Pudink dáváme na čtverečky a přehneme je, zamačkáme strany. Potřeme vajíčkem, pečeme v troubě na 180 °C.


Nástroje pro stránku